PublikovanéKategórie Samospráva,Úradná tabuľa

INFORMÁCIA PRE DAŇOVNÍKOV

Daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty a daň za nevýherné hracie prístroje

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa dňom 1.1.2013 mení na Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje.

Priznanie k uvedeným daniam podáva daňovník do 31. januáru 2013, ak v priebehu roka 2012 u neho došlo k vzniku, zániku alebo zmene:

  • vo vlastníctve nehnuteľností, napr. kúpou, dedením, darovaním, predajom, prenájmom, kolaudácia stavby, stavebné povolenie a pod.,
  • vlastníctva psa,
  • prevádzkovania  predajných automatov a nevýherných hracích prístrojov.

Priznanie k dani z nehnuteľností (daň zo stavieb) k 31.1.2013 podáva aj ten daňovník, ktorý k 1.1.2013 využíva stavbu na iný účel ako má uvedený v predchádzajúcom daňovom priznaní (napr. neobývaný rodinný dom nie je stavba na bývanie, ale ostatná stavba, časť rodinného domu sa využíva na podnikateľskú činnosť, garáž využívaná na podnikanie, hospodárske budovy a iné  stavby s rozlohou nad 25 m2 doteraz priznané ako príslušenstvo k rodinnému domu sa musia priznať ako ostatné stavby a pod.)

Ak vznikne daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje v priebehu roka, alebo k vydraženiu nehnuteľností daňovník je povinný podať priznanie k tej dani, ku ktorej vznikla daňová povinnosť, najneskôr do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.

Za nesplnenie týchto povinností (nepodanie alebo oneskorené podanie priznania) je správca dane podľa § 155 ods. 1 písm. a) Zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) povinný vyrubiť pokutu.

Daň z nehnuteľností, daň za psa, daň za predajné automaty a daň za nevýherné hracie prístroje vyrubí obec každoročne podľa stavu k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia na celé zdaňovacie obdobie jedným rozhodnutím.

POZOR: Zmena termínu úhrady dane za psa !!!

Zrušuje sa termín úhrady dane za psa do 31. 1., daň za psa uhradí daňovník spolu s daňou z nehnuteľností po doručení rozhodnutia!

Čiastkové priznanie – podáva daňovník, ktorý už je daňovníkom z predchádzajúceho obdobia a došlo u neho k zániku alebo zmene vo vlastníctve, správe, nájme a užívaní nehnuteľnosti. Podáva sa do 31. 1 so stavom k 1. 1. Uvedú sa zmeny oproti dovtedy podanému priznaniu alebo predchádzajúcemu čiastkovému priznaniu  alebo do 30 dní od vzniku a zániku daňovej povinnosti.

Opravné priznanie – podáva daňovník, ktorý už podal priznanie alebo čiastkové priznanie, a to pred uplynutím na podanie priznania alebo čiastkového priznania.

Dodatočné priznanie – podáva daňovník, ktorý zistí, že v priznaní alebo v čiastkovom priznaní neuviedol správne údaje. Podáva sa do 4 rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať priznanie alebo čiastkové priznanie.

Plné znenie informácie pre daňovníkov na stiahnutie: informacia-pre-danovnikov.pdf